
Sanat terapİSİ
Sanat terapisi, kişisel ve kültürel farklılıklar kanalıyla, yaratıcı sonuçlar almak için koşulları yenilemeye, değişik sanat tarzlarının belirli detaylarını tanımaya ve bu sanat tarzlarının etkilerini anlamaya yöneliktir.
Her yaştan insana uygun olan bu seansları hem terapi hem de sanat eğitimi almış lisanslı profesyoneller yapmaktadır. Sanat terapisini bire bir seanslara, grup terapisine ve aile veya çift danışmanlığına dahil etmek mümkündür.
Sanat terapisinin temel amaçlarından biri insanların refahını iyileştirmektir. Bir bireyin yaşam kalitesini iyileştirmeye veya bozulan fonksiyonların düzeltilmesine yardımcı olabilir . Sanat terapisi eğitim, tıp ve rehabilitasyon ortamlarının yanı sıra özel muayenehanelerde ve ruh sağlığı kliniklerinde de uygulanabilir.
Sanat terapisinin etkileri
Kendilerini sanatçı olarak görsün ya da görmesin, herhangi bir biçimde sanat yapan insanlar, duygularını ifade etmek için kendilerine güvenli bir alan sağlayan bir kendini keşfetme sürecine katılırlar. Dahası, yaşamları üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlar. Bu yaratıcı süreç başlı başına zevklidir ve bir sanat terapisi seansında birçok farklı aktivite olabilir.
Sanat terapisi seansında, aşağıdaki egzersizlerden bazıları da yapılabilir:
-
Boyama
-
Parmak boyama
-
Kil ile çalışmak
-
Oymacılık
-
Heykel
-
Karalama
-
Kolaj yapmak
-
Çizim
Bu alıştırmalar sanat terapistinin rehberliğinde gerçekleşse de ortaya çıkan, bireyin filtrelenmemiş tepkileri olmalıdır. Bunları anlamak zihinsel sağlığı ve refahı artırabilir.
Bu anlayışı ortaya çıkarmak için, birey ve sanat terapisti sanat eserini tartışır. İçinde hangi nesnelerin, insanların ve görüntülerin yer aldığını ve yer almadığını keşfederler.